St. Kilda Side Yard House / Andrew Child Architect

first_imgSave this picture!© Rhiannon Slatter+ 14Curated by Paula Pintos Share Year:  Australia Architects: Andrew Child Architect Area Area of this architecture project Projects St. Kilda Side Yard House / Andrew Child ArchitectSave this projectSaveSt. Kilda Side Yard House / Andrew Child Architect Photographs St. Kilda Side Yard House / Andrew Child Architect ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947451/st-kilda-side-yard-house-andrew-child-architect Clipboard 2013center_img CopyAbout this officeAndrew Child ArchitectOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationMelbourneOn FacebookAustraliaPublished on September 19, 2020Cite: “St. Kilda Side Yard House / Andrew Child Architect” 19 Sep 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947451/st-kilda-side-yard-house-andrew-child-architect Clipboard Photographs:  Rhiannon Slatter Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyHouses, Renovation•Melbourne, Australia Area:  190 m² Year Completion year of this architecture project Houses “COPY” Manufacturers: GRAPHISOFT, Masson for Light, Miele, Aneeta Windows, Astra Walker, Dining Light, MorpholioDesign Team:Andrew ChildClients:Jane ChapmanEngineering:Hocking EngineersCity:MelbourneCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Rhiannon SlatterRecommended ProductsResidential ApplicationsCymat Technologies Ltd.Hudson Valley Home, USA – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamResidential ApplicationsLunawoodLunawood Thermowood Façade and Decking in Project ÖWindowsJansenWindows – Janisol PrimoWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsSave this picture!Proposed planSave this picture!© Rhiannon SlatterText description provided by the architects. In an inner suburb of Melbourne, Australia, the owners had a beautiful solid brick Federation Bungalow with an unfortunate and dark 1990’s rear extension that had no connection to its west-facing backyard. In removing the old extension and siting the new contemporary addition on the south boundary, new light-filled north-facing kitchen, dining, and living areas were created with a more useful and pleasant side yard.Save this picture!© Rhiannon SlatterThe floor levels of this new extension closely follow those of the site to enable easy access and relationship with the new yard. This also creates a different floor to ceiling heights under a single ceiling level to create distinct yet interconnected spaces. The timber battens to the ceiling above the Dining space further distinguish it from the adjacent Kitchen and Living spaces whilst still being connected to them. All living spaces for the extension have a northerly aspect to maximise the possibility for winter solar gain. A custom-designed sunshade to the new long north elevation provides protection from harsh summer sun yet still allows maximum warming winter sun to permeate through and under to penetrate deep into the interior.Save this picture!© Rhiannon SlatterThe concrete floor finish to the living area provides a thermal mass adjacent to the north-facing windows to maximise the benefits of this winter sun. The extension was conceived as a single volume of efficient construction. It has a simple flat roof with interconnected spaces differentiated by changes in floor level that follow the gently sloping site.Save this picture!© Rhiannon SlatterProject gallerySee allShow lessLandscape Design: Drawings, References and ConceptsArticlesOsotspa Office Building / Plan ArchitectSelected Projects Share “COPY”last_img read more