Aldo Beach House / Wittman Estes

first_imgAldo Beach House / Wittman EstesSave this projectSaveAldo Beach House / Wittman Estes Architects: Wittman Estes Area Area of this architecture project “COPY” ArchDaily Year:  2018 Save this picture!© Andrew Pogue+ 36Curated by Paula Pintos Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952074/aldo-beach-house-wittman-estes Clipboard “COPY” Houses CopyHouses, Renovation, House Interiors•Bangor, United Statescenter_img Area:  2021 ft² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952074/aldo-beach-house-wittman-estes Clipboard Projects Manufacturers: AutoDesk, Ikea, AGS Stainless Steel Railing, Frank Lumber the Door Store, Lindal, Saarinen, Thermory Decking, TrimbleDesign Team:Matt Wittman, Jody Estes, Ashton WesleyStructural Engineer:J Welch Engineering LLCBuilder:Jack Colgrove ConstructionCity:BangorCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Andrew PogueRecommended ProductsRenders / 3D AnimationAUGmentectureAugmented Reality Platform – AUGmentecture™WindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. Aldo Beach House transforms a 1940s beach house into a new multi-generational home—doubling the livable area while lightly touching the delicate ecology of the waterfront. Two shifting wings hover over the hillside and beach supported by thin steel columns and pin piles. Located on the eastern shore of Hood Canal near the Bangor submarine base, the new beach house includes the original two-bedroom structure for an expanded program of two new bedrooms, two bathrooms, and flex space. The design consists of three distinct parts: the original footprint, and the two projecting wings: the first a south ground floor addition, and the second an upper-level master suite to the north.Save this picture!© Andrew PogueSolving the Regional Problem of Building on a Fragile Shoreline. The house represents a regional northwest problem of building on a fragile shoreline. “Due to the complex constraints of the shoreline exemption, we kept to the existing footprint, expanding the house only from the existing structure,” says Matt Wittman, Principal at Wittman Estes. “As a result, all new square footage is supported by compact pier foundations on pin piles.” Native plantings and drought tolerant species were brought in to mitigate site disturbance and increase the ecological function of the site.Save this picture!© Andrew PogueSave this picture!© Andrew PogueThe architects wanted the site preservation to extend beyond the footprint and into the materials of the building itself. Local cedar, quintessential to a northwest house, wears naturally with the wet and dry seasons. Stainless steel and concrete provide a maritime accent to the wood materials. Through the use of naturally weathering materials, the life of the building was extended while allowing ease of maintenance for the users.Save this picture!© Andrew PogueSave this picture!© Andrew PogueA Place for Relatives, Neighbors, and Friends. The clients, both grandparents, and retirees wanted a place of retreat and welcome. “Like many northwest families, that meant designing various indoor and outdoor spaces for their children, future grandchildren, neighbors, and friends,” says Wittman. The new wings of the house create a layering of community and privacy through guest bedrooms for friends, a bunk room and play area for kids, and an outdoor kitchen and deck for communal meals with neighbors. Two additions extend out of the original structure to meet this need – shaping shared spaces alongside rooms for reflection and privacy.Save this picture!© Andrew PogueTwo decks seamlessly elongate the use of the adjacent spaces for encouraging late-night conversations next to an outdoor kitchen. The original structure interplays throughout. Reclaimed pine flooring draws the Olympic forest to the interior. The existing brick chimneys blend into this palette, evoking timelessness and strength, representing the unique transformation of the house. The adaptive reuse of the Aldo Beach House sought a careful integration of the familiar with the modern, bringing the old and new together on the shoreline of Hood Canal.Save this picture!© Andrew PogueProject gallerySee allShow lessBrigadeiro Apartament / Nommo ArquitetosSelected Projects2020 Fall SEKISUI HOUSE – KUMA LAB Lecture Series #1 ––Breathing VolumesLecture Share United States Photographs:  Andrew Pogue Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs Aldo Beach House / Wittman Estes CopyAbout this officeWittman EstesOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsBangorOn FacebookUnited StatesPublished on November 27, 2020Cite: “Aldo Beach House / Wittman Estes” 27 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Aldo 沙滩别墅 / Wittman Estes是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more